Zvezdarci, šta se sve dešava u telu kada jedete jagode?

Jagode imaju brojne benefite za zdravlje. Ali šta se dešava sa vašim telom kada svakodnevno jedete jagode?

Činjenice o nutritivnoj vrednosti jagoda, njihove zdravstvene beneficije i potencijalne rizike na koje treba obratiti pažnju.

Nutritivna vrednost jagoda

Jedna šolja celih jagoda (oko 144 grama ) sadrži sledeće, prema USDA:

Kalorije: 196

Ukupni ugljeni hidrati: 11 g

Dijetetska vlakna: 3 g

Ukupni šećeri: 7 g

Proteini: 1 g

Ukupne masti: 0 g

Zasićene masti: 0 g

Natrijum: 1 mg

Kalijum: 220 mg

Magnezijum: 19 mg

Vitamin A: 17 IU

Folat: 35 µg

Vitamin C: 85 mg

Zdravstvene prednosti jagoda

Mogu smanjiti upalu

Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, prirodnim antiupalnim sredstvima koja pomažu u smanjenju hronične upale i povezanih zdravstvenih problema. Prema istraživanju iz 2021. godine objavljenom u časopisu Antioxidants, antioksidansi koje sadrže jagode mogu pomoći u prevenciji i upravljanju upalnim stanjima, poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

„Jagode su posebno bogate antioksidansima, poput vitamina C, flavonoida i fenolnih kiselina. Antioksidansi koji se nalaze u jagodama povezani su sa smanjenjem upala. Istraživanja pokazuju da konzumiranje jagoda takođe može da poveća vaš ukupni antioksidanski status“, kaže Eating WellBritani Labek, dijetetičar

Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

Zahvaljujući visokom nivou jedinjenja koje vole srce poput antocijana, istraživanja pokazuju da jagode mogu pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sistema podržavajući zdrav krvni pritisak i nivo holesterola. Ovi benefiti za zdravlje srca smanjuju faktore rizika za hronična stanja poput srčanih bolesti, prenosi Danas.

„Konsumiranje jagoda može smanjiti vaš rizik od srčanih bolesti“, kaže Labek i dodaje da su razna istraživanja otkrila koristi za srce od konzumiranja jagoda.

Lebek takođe kaže da „iako su rezultati konfliktni, neka istraživanja pokazuju da konzumiranje jagoda smanjuje lipide u krvi i sistolni krvni pritisak“.

Mogu poboljšati zdravlje mozga

Prema sistematickom pregledu iz 2022. godine u časopisu Scientific Reports, polifenoli u jagodama, koji deluju kao antioksidansi, mogu pomoći u održavanju kognitivne funkcije kako starite, poboljšavati zdravlje mozga i podržavati mentalnu oštrinu.

„Veruje se da jagode imaju neuroprotektivne efekte. Dugoročna konzumacija jagoda povezana je sa sporijim stopama kognitivnog pada s godinama“, kaže Labek, pozivajući se na istraživanje iz 2021. godine u časopisu Molecules.

Tagovi:

Pročitajte još: