Bez obzira da li birate late, espreso ili mokačino, svako ima svoju omiljenu kafu. Ali šta ako vaša omiljena šolja nosi i zdravstveni rizik – posebno za vaš vid?
Nova studija, nedavno objavljena u časopisu Food Science & Nutrition, otkrila je da konzumiranje instant kafe može drastično povećati rizik od razvoja makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD), jednog od vodećih uzroka slepila, prenosi Net.hr.
Da li instant kafa povećava rizik od slepila?
Naučnici su analizirali podatke više od 500.000 učesnika iz Britanske biobanke (UK Biobank) i otkrili da ljudi koji piju instant kafu i imaju određenu genetsku predispoziciju imaju 700 odsto veći rizik od razvoja suvog oblika AMD-a — najčešćeg i trenutno neizlečivog oblika bolesti.
„Ovo genetsko preklapanje ukazuje na to da mogu postojati zajednički biološki putevi ili metabolički mehanizmi koji povezuju sklonost ka instant kafi sa rizikom od razvoja suve AMD“, rekao je dr Sivej Liu, sa Odeljenja za oftalmologiju u bolnici Šijan Taihe, Medicinskog univerziteta Hubej, Kina, za Medical News Today.
„Ova otkrića pružaju nove uvide u patogenezu AMD-a i otvaraju mogućnost personalizovanih strategija prevencije, kao što su promene načina života zasnovane na genetskim informacijama.“
Suvi AMD utiče na makulu, mali deo mrežnjače koji je odgovoran za centralni vid. Kako bolest napreduje, oboleli mogu primetiti zamućene mrlje, poteškoće sa čitanjem i na kraju trajni gubitak vida.
Dok su neki faktori rizika kao što su starost i genetika van naše kontrole, način života – uključujući ishranu, vežbanje i pušenje – takođe igraju značajnu ulogu. Sada se na tu listu dodaje i vrsta kafe koju preferiramo.
Liu je napomenuo da je AMD vodeći uzrok gubitka vida kod starije populacije u industrijalizovanim zemljama, zbog čega je važno prepoznati i kontrolisati životne navike kako bi se usporilo napredovanje bolesti, sačuvao vid i poboljšao kvalitet života.
Nalazi otkrivaju da, kada je u pitanju zdravlje očiju, nisu sve vrste kafe jednake.
„Kafa je jedno od najkonzumiranijih pića na svetu i bogata je polifenolima i antioksidansima koji mogu imati neuroprotektivne efekte“, rekao je Liu.
Kako navodi, istovremeno je sve više dokaza da genetika utiče na prehrambene preferencije.
“Proučavanje genetske predispozicije za konzumiranje kafe i njenog odnosa sa rizikom od AMD moglo bi pomoći u otkrivanju mogućih uzročnih veza između ishrane i očnih bolesti“, rekao je on.
Liuov tim planira da potvrdi ove nalaze u drugim populacijama, detaljnije istraži metaboličke puteve i utvrdi da li instant kafa direktno utiče na mehanizme koji stoje iza AMD-a, prenosi New York Post.
„Takođe planiramo da sprovedemo longitudinalne kohortne analize kako bismo razjasnili uzročnu vezu između unosa kafe i progresije AMD-a“, dodao je.