Zvezdarci, otkriven prvi slučaj ptičijeg gripa kod čoveka, radi se o sasvim novom soju

Ptičji grip je otkriven na živinarskoj farmi u blizini Melburna u Australiji.
Izvestan broj živine je uginuo na farmi, koja je stavljena u karantin, saopštile su vlasti, prenosi Rojters. Australijsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se sprovode testovi kako bi se utvrdilo o kojoj vrsti virusa je reč i koliko on može biti potencijalno ozbiljan.
„Iz preliminarnih rezultata znamo da ovo nije isti soj kao onaj o kome se izveštava u inostranstvu, uključujući SAD i Antarktik“, navodi se u saopštenju.

U Australiji je danas potvrđen prvi slučaj ptičjeg gripa (H5N1) kod čoveka, iako nema naznaka da se prenosi među ljudima, a šansa da se pojavi još koji slučaj kod čoveka je „veoma nizak“, saopštilo je ministarstvo zdravlja australijske države Viktorije.

Kako prenosi Rojters, od ptičjeg gripa je obolelo dete, koje se loše osećalo još u martu, dodaje se u saopštenju ministarstva. Od marta, do danas, dete se potpuno oporavilo, prenosi Rojters.

Kineske vlasti saopštile su u subotu da je među populacijom divljih ptica na zapadu zemlje potvrđeno prisustvo virusa ptičijeg gripa, a istovremeno i u SAD raste zabrinutost zbog širenja ove zarazne bolesti kod stoke.

Nadležno američko ministarstvo saopštilo je u subotu da je primilo izveštaj o slučajevima zaražavanja u Kini, a Centar za kontrolu bolesti životinja i nacionalna referentna laboratorija potvrdili su da je reč o ptičijem gripu, kao i da je epidemija virusa H5N1 među mlečnim govedima prijavljena od kraja marta u najmanje devet američkih saveznih država.

U Australiji do sada nije bilo prijavljenih slučajeva virusa H5N1.

b92.net

Tagovi:

Pročitajte još: