Umesto skupih dijeta i najnovijih prehrambenih trendova, ključ dugog i zdravog života – čak i do 100. godine, mogao bi da se krije u sasvim običnoj namirnici koju većina ljudi već ima kod kuće.
Prema rečima Dena Bitnera, istraživača dugovečnosti i saradnika Nešenal džiografika (National Geographic), odgovor je jednostavan: pasulj.
Kako piše Dejli mejl (Daily Mail), Bitner je godinama proučavao prehrambene navike ljudi iz tzv. plavih zona – regiona širom sveta u kojima stanovnici žive znatno duže i zdravije od proseka. Na osnovu svojih otkrića, zaključio je da je pasulj najvažnija namirnica za dug i vitalan život.
Pasulj kao svakodnevna navika najdugovečnijih ljudi
„Najdugovečniji ljudi na svetu jedu pasulj svaki dan“, rekao je Bitner u objavi na Instagramu. Pritom poziva ljude da zaborave na strahove u vezi s unosom lektina i popularne mesne dijete, tvrdeći da upravo biljke, a ne meso, omogućavaju dugovečnost i aktivnu starost.
Bitner tvrdi da pasulj ne samo da je bezbedan za jelo, već i neophodan. Teorije koje ga predstavljaju kao štetnu namirnicu smatra pogrešnim i opasnim po javno zdravlje.
Kako izbeći nadutost i probavne smetnje?
Mnogi izbegavaju pasulj zbog straha od nadimanja i gasova, ali Bitner ima jednostavan savet: dobro isperite i skuvajte pasulj. Tako se uklanjaju supstance koje mogu izazvati nelagodnost.
Takođe preporučuje da se pasulj uvodi postepeno u ishranu. Na primer, prve nedelje jedna kašičica dnevno, druge dve kašičice, treće tri. Na taj način creva se privikavaju, a mikrobiom razvija potrebne bakterije za lakšu probavu pasulja. Cilj je unositi 200 grama pasulja dnevno.
Kako lako uključiti pasulj u svakodnevnu ishranu?
Pasulj se lako uklapa u mnoge obroke. Bitner savetuje:
- Dodajte leblebiju u salate za dodatne proteine.
- Ubacite beli pasulj u supe ili soseve za kremastu teksturu.
- Pomešajte crni pasulj sa kajganom.
- Stavite crveni pasulj u čorbe, meksičke tortilje (takose) ili soseve za testeninu.
Cilj nije da komplikujete, već da pasulj postane prirodan deo svakodnevne rutine.
„Mesna dijeta vas neće dovesti do stote“
Bitner kritikuje trendove koji savetuju ishranu bez ugljenih hidrata i s visokim udelom mesa. Takve dijete, kaže, jednostavno ne vode ka dugovečnosti.
„Njujork tajms me pitao da li postoji ijedna populacija na svetu koja jede isključivo meso i živi dugo. Odgovorio sam – ne postoji“, rekao je Bitner. Često se pominju Masai i Inuiti, ali njihov očekivani životni vek je oko 63 godine, što je daleko od dugovečnosti koja se sreće u plavim zonama. Zaključak je jasan: ‘Ako želite da budete vitalni u osamdesetim, devedesetim, pa čak i u stotoj, i da pritom igrate rekreativni sport – pasulj bi trebalo da bude vaša svakodnevna hrana. Mesna dijeta vas neće dovesti do toga’.“
b92.rs