Zvezdarci, OPREZ! Ovo povrće može da izazove ozbiljno trovanje, a u Srbiji se jede u ogromnim količinama

Zeleno lisnato povrće, preciznije zelena salata, zahvaljujući tome što lako „skuplja“ bakterije može da bude i najrizičnija po ljude.

Zeleno lisnato povrće najvažnija je hrana u svakoj dijeti, ima mnogo zdravstvenih benefita i nezamenljivo je u našoj ishrani, pa ipak – zelena salata zahvaljujući tome što lako „skuplja“ bakterije može da bude i najrizičnija.

Naime, američki „Consumer Reports“ nedavno je objavio popis nekoliko najrizičnijih namirnica, a ono čime su se bavili bila je prvenstveno analiza podataka o potencijalnim bolestima koje se prenose hranom.

Na prvom mestu, kako objašnjavaju, je zeleno lisnato povrće, preciznije zelena salata, a čak i trovanja sa smrtnim ishodom povezana su sa svežom zelenom salatom i salatama pakovanim u kese kao što je to najčešće slučaj u supermarketima.

Jedan izvor njihove kontaminacije je i voda koja se koristi za navodnjavanje polja salate, a kako objašnjavaju autori studije, najveći rizik upravo se nalazi u samim kesama pakovane salate na kojima piše da je ona već oprana, pa je mnogi ljudi uopšte ne peru pre konzumiranja, što je velika greška.

Tagovi:

Pročitajte još: