Zvezdarci, „Nedostatak jednog nutrijenta šteti organizmu više nego pušenje“

Na očekivani životni vek utiče mnogo različitih faktora. Neki, kao što su genetika, bolesti i povrede, su van naše kontrole, dok na druge, kao što su ishrana i vežbanje, možemo u velikoj meri uticati.

Pušenje je poznato kao jedna od najgorih navika koje možemo izabrati za naše zdravlje. Ne samo da je vodeći uzrok raka pluća u svetu, već može povećati i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Ali naučnici su otkrili da nedostatak jedne hranljive materije može biti gori od pušenja.

Istraživanja su pokazala da nedostatak omega-3 masnih kiselina u ishrani može skratiti životni vek više od pušenja. Naime, pušenje skraćuje životni vek za četiri godine, dok nizak nivo omega-3 masnih kiselina, koje se uglavnom nalaze u masnim ribama poput lososa i skuše, može da ga skrati za pet godina.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition, koristilo je statističke podatke Framinghamske studije srca (FHS), jedne od najdugovečnijih studija na svetu. FHS je pružio jedinstven uvid u faktore rizika za kardiovaskularne bolesti i doveo do razvoja Framinghamske ocene rizika zasnovane na osam osnovnih faktora rizika: godine, pol, pušenje, lečenje hipertenzije, status dijabetesa, sistolni krvni pritisak, ukupni holesterol i HDL holesterol .

„Informacije sadržane u koncentracijama četiri masne kiseline u crvenim krvnim zrncima bile su podjednako korisne kao i one sadržane u nivoima lipida, krvnom pritisku, pušenju i statusu dijabetesa u predviđanju ukupne smrtnosti. Ovo govori o snazi omega-3 indeksa kao faktora rizika i trebalo bi da ga smatra važnim kao i drugi utvrđeni faktori rizika, možda čak i više“, rekao je koautor studije dr Bil Haris, predsednik Instituta za istraživanje masnih kiselina.

Japan ima viši indeks omega-3 od SAD

Raniji izveštaj iz 2018. otkrio je da ljudi sa visokim indeksom omega-3 imaju 33 odsto manji rizik od rane smrti. Istraživanje je takođe istaklo da je unos omega-3 u svetu povezan sa različitim očekivanim životnim vekom.

„Interesantno je primetiti da je u Japanu, gde je prosečan indeks omega-3 veći od osam odsto, očekivani životni vek oko pet godina duži nego u Sjedinjenim Državama, gde je prosečan indeks omega-3 oko pet odsto“, dodao je glavni autor studije dr Michael McBurnei sa Univerziteta Guelph u Kanadi.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju:     • orasi i semenke (kao što su laneno seme, čia seme i orasi)
• biljna ulja (kao što su laneno ulje, sojino ulje i ulje repice).

b92.net

Tagovi:

Pročitajte još: