Zvezdarci, evo kakav nas vikend očekuje!

Iako je do početka zime ostalo nešto manje od mesec dana, česti prodori hladnog vazduha sa severa donose nam pravo zimsko vreme. Na Kopaoniku, Zlatiboru i Sjenici tokom noći je palo između 16 i 23 centimetra snega. U narednim danima očekuje se formiranje i porast snežnog pokrivača i u nižim predelima Srbije, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas na planinama padati sneg, a da će sa padom temperature kiša preći u vlažan sneg i u nižim predelima. Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u jugozapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.

Kako kaže Gojković, jačanje severozapadnog vetra već danas nam donosi i osetniji pad temperature, te u najtoplijem delu dana živa u termometru neće prelaziti pet stepeni.

„U kombinaciji sa vetrom i padavinama činiće se da je još hladnije. Vreme će biti promenljivo – na severu uglavnom suvo, povremeno i sa sunčanim periodima, dok će južno od Beograda oblaci i nižim predelima doneti susnežicu i mokar sneg koji će se postepeno topiti. Očekuje se da za 24 sata u višim planinskim predelima padne oko 30 centimetara snega, dok će u nižim visina snežnog pokrivača dostizati 10 centimetara“, kaže ona.

U noći između subote i nedelje temperatura će se u većini mesta kretati ispod nule, što će omogućiti formiranje prizemnog mraza u celoj zemlji, a sneg će padati sve do jutarnjih sati.

„Tako će drugi dan vikenda osvanuti sa snegom u predelima južno od Save i Dunava, ali će olujni severozapadni vetar tokom dana oterati oblake i uzrokovati postepeno razvedravanje. U nedelju će još ponegde provejavati slab sneg i susnežica, a temperatura neće prelaziti četvrti podeljak. Severozapadni vetar duvaće brzinom i do 70 kilometara na čas, što može uzrokovati stvaranje snežnih nanosa, a doneće nam i dodatni osećaj hladnoće“, rekla je Gojković.

U ponedeljak nam stiže kratkotrajni predah od padavina i blaži porast temperature. U jutarnjim satima temperatura će se kretati i do minus pet stepeni, dok će tokom dana biti i do osam stepeni Celzijusa.

Tagovi:

Pročitajte još: