U Aranđelovcu je održana 4. godišnja Konferencija o rodnoj ravnopravnosti kojoj su prisustvovale zamenica predsednika GO Zvezdara Dragana Đurić i Ivona Fuštić iz Kabineta predsednika

U Aranđelovcu je održana 4. godišnja Konferencija o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, a povodom obeležavanja nacionalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koju su zajedničkim radom osmislili i implementirali Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije i Savet za rodnu ravnopravnost opštine Aranđelovac.

U ime GO Zvezdara konferenciji su prisustvovale zamenica predsednika Dragana Đurić i Ivona Fuštić iz Kabineta predsednika.

U okviru panela posvećenog predstavljanju aktivnosti lokalnih zajednica, koje se tiču onoga što su mehanizmi za rodnu ravnopravnost u svojim lokalnim zajednicama imali prilike da urade po pitanju suzbijanja nasilja, ali i preventivnog rada protiv svih oblika diskriminacije, nasilja i kršenja ljudskih i manjinskih prava, predstavili su se Dragana Đurić, zamenica predsednika GO Zvezdara i Nevena Irić, zamenica predsednika opštine Aranđelovac, u ime Saveta za rodnu ravnopravnost te Opštine.

Dragana Đurić je tom prilikom istakla da je Gradska opština Zvezdara prepoznata kao jedna od opština u Srbiji koja posvećuje veliku pažnju rodnoj ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama.
„Komisija GO Zvezdara za rodnu ravnopravnost osnovana je 2005. godine dok je godinu kasnije ova Opština osnovala i Kancelariju za pružanje besplatne pravne i psihosocijalne pomoći žrtvama nasilja. Nastavak delovanja Kancelarije i Komisije je bio usko povezan i dobra saradnja koju i dan danas održavamo sa institucijama koje su uvezane u borbi protiv nasilja, rezultirala je 2009. potpisivanjem Sporazuma o međusektorskoj saradnji a 2015. potpisivanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti“, rekla je zamenica predsednika GO Zvezdara.

Đurićeva je istakla da naš angažman po pitanjima rodne perspektive traje tokom cele godine a da smo poslednjih godina usmereni na rad na prevenciji nasilja, organizovanjem radionica, predavanja i tribina koje su većim delom namenjene deci i mladima. Ona je naglasila da u prilog rešenosti Zvezdare da na tom polju istraje, govori i činjenica da je Komisija za rodnu ravnopravnost po prvi put prošle godine dobila budžet dok je ove godine on udvostručen.

Tagovi:

Pročitajte još: