Studentski dom na Zvezdari- najstariji studentski dom na Balkanu

Studentski dom kralj Aleksandar I je sagrađen 19271928. godine, prema projektu ruskog arhitekte Georgija Pavloviča Kovaljevskog, za studente Beogradskog univerziteta. Glavna fasada istaknuta ulaznom stepenišnom partijom i balkonom prvog sprata okrenuta je ka raskrsnici Ulice 27. marta i Bulevara kralja Aleksandra. Koncipiran je kao slobodnostojeći objekat razuđene osnove trapezoidnog oblika koji u silueti ostvaruje masivnu kubusnu formu.

Studentski dom Kralj Aleksandar I se još popularno naziva i Lola. Svojom spoljašnjom autentičnošću i luksuzno uređenim enterijerom, jedan je od najlepših i najsavremenijih studentskih domova. Moderno je opremljen i broji 195 studentskih soba.

Ovaj dom otvoren je u aprilu 1928. godine, a ime nosi po osnivaču, Kralju Aleksandru I Karađorđeviću. Kralj Aleksandar I Karađorđević odlučio je da izgradi prvu „kuću“ za studente, 1926. godine, na zemljištu koje je poklonila Opština beogradska, na uglu ulica Kralja Aleksandra i Kraljice Marije.

Ova „kuća za studente“ danas kao i prvog dana, nosi naziv Kralj Aleksandar I, nalazi se na istom mestu na kome je i otvorena 1. aprila 1928. godine, u centru Beograda, u blizini najvećeg broja fakulteta, u parku pored spomenika Vuku Karadžiću. Drugi svetski rat prekinuo je školovanje mladih a dom je izgubio svoju svrhu.

U martu 1946. godine, posle oslobođenja Beograda , završetka rata i uspostavljanja nove vlasti, dom ponovo prima studente ali u ovom periodu nosi naziv po narodnom heroju: Ivo Lola Ribar. Iako se 2004. godine domu vraća naziv Kralj Aleksandar I, studenti ga još uvek zovu Lola.

Time je ovo i najstariji studentski dom na Balkanu. Spada u najpopularnije među studentima, ne samo zbog toga što se nalazi u centru grada, već i zbog raskošnog enterijera i autentičnosti. Zgrada studentskog doma Kralj Aleksandar I danas je pod zaštitom države.

Studentski dom Kralj Aleksandar I u ponudi ima jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe, a ukupan kapacitet je 526 mesta. Tokom godine jedan deo kapaciteta služi kao hostel, ali u letnjoj sezoni taj kapacitet je znatno veći.

(Studentski zivot.rs)

Tagovi:

Pročitajte još: