Monodrama „Knjiga o Milutinu“ 100. put pred publikom 1. marta u Zvezdara teatru

„Knjiga o Milutinu“, Danka Popovića ovog marta obeležava još jedan jubilej. Monodrama koju je režirao Egon Savin do sada je odigrana 99 puta na sceni Zvezdara teatra, kao i na gostovanjima po zemlji i regionu. Nenad Jezdić će se kao Milutin Ostojić pokloniti publici jubilarni, 100. put, 1. marta od 20 časova na Novoj sceni teatra pod zvezdama.
Komad koji je pogledalo više od 10.000 posetilaca, obišao je više od 30 gradova u Srbiji, kao i Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori.
Ovaj „duhovni i materijalni testament“, kako ga je opisao Nenad Jezdić, obišao je publiku u Valjevu, Čačku, Aranđelovcu, Boru, Svilajncu, Pančevu, Novom Sadu, Rumi, Pirotu, Kovinu, navodi se u saopštenju iz Zvezdara teatra.
Nakon premijere, koje je simbolično izvedena 11. novembra 2021. godine, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, nizalo se u proseku 10 izvođenja mesečno „Knjige o Milutinu“.
„Zlatna kolajna“ za najbolju monodramu dodeljena je na prošlogodišnjem Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, a potom je na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru takođe proglašena za najbolju predstavu u celini, a na istom fetivalu je odnela i nagradu publike.
Komad je nastao po knjizi Danka Popovića „Knjiga o Milutinu“, koja je najčitanija knjiga posleratne srpske književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka.
Autor scenografije i kostima za „Knjigu o Milutinu“ je Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj, Egon Savin.
Nakon jubilarnog 100. izvođenja, 1. marta, na repertoaru je još 3, 10, 19. i 25. marta. Gostovaće i 9. marta u Požegi, kao i 21.3. u Novom Sadu.
(Ekapija.rs)

Tagovi:

Pročitajte još: