Devojčica sa Zvezdare smeštena u hraniteljsku porodicu kreće u školu

Devojčica iz Mirijeva, koju su roditelji teško zanemarivali, smeštena je u hraniteljsku porodicu nakon oporavka u zdravstvenoj ustanovi i za dve nedelje kreće u školu. U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju ističu da se ona zdravstveno oporavila, napreduje prema očekivanjima stručnjaka koji prate njen razvoj i da su joj obezbeđeni svi uslovi za odrastanje u hraniteljskoj porodici koja se ovim humanim poslom bavi od 2004. godine. Devojčica se sprema za polazak u školu, a na testovima za upis pokazala je izuzetne rezultate, uprkos traumatičnom životnom iskustvu koji je imala.

„Puno mi je srce što se devojčica oporavila i što će uskoro da sedi u klupi sa svojim drugarima, da se druži, igra, uči i ima bezbrižno detinjstvo, kao što ima svako drugo dete. To je najvažnija pobeda“, ističe dr Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju, koja je pre nekoliko dana posetila ovu devojčicu i njenu hraniteljsku porodicu.

Podsećanja radi, policija je osmogodišnju devojčicu pronašla zaključanu u stanu u Mirijevu 27. Marta. Dete koje je bilo izgladnelo, neuhranjeno i dezorijentisano, zbrinuto je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, njen otac je uhapšen dan kasnije na Karaburmi, a onda je klupko počelo da se odmotava i javnost je uskoro saznala da dete nije bilo upisano u školu i da je ostalo potpuno „nevidljivo“ za sistem. Iako je još 2015. godine prijavljeno da se roditelji ne brinu o detetu adekvatno, nakon čega je Centar za socijalni rad smestio bebu u Dom u zvečanskoj i pokrenuo postupak da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično, Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je odluku da se majka delimično liši roditeljskog prava, dok su odbijeni zahtevi da se majka potpuno, a otac delimično liši roditeljskog prava. Presuda je doneta na osnovu mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ iz maja 2017. godine.

Od tog momenta „brigu“ o devojčici počinje da vodi otac, a ona postaje nevidljiva za sistem, jer otac prestaje da je vodi na redovne sistematske preglede i ne upisuje je u školu. Tek kada ga je žena sa kojom je živeo u vanbračnoj vezi prijavila za nasilje u porodici i policiji rekla da sa njima živi i devojčica koja je izgladnela i u veoma lošem zdravstvenom stanju, slučaj je otkriven, a dete je urgentno zbrinuto u nadležnoj medicinskoj ustanovi, nakon čega je smešteno u hraniteljsku porodicu.

Kako za „Politiku“ ističu u Gradskom centru za socijalni rad, protiv oca je pokrenut postupak za potpuno lišenje roditeljskog prava. Oni podsećaju da su odmah nakon rođenja devojčice primetili da se roditelji o njoj ne staraju na adekvatan način i pokrenuli postupak za lišenje roditeljskog prava. Međutim, Prvi osnovni sud u Beogradu imao je drugačije mišljenje i devojčica je ostala kod oca.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih objava, pokrenuo nadzor nad šest državnih institucija i utvrdio propuste u radu Gradskog centra za socijalni rad – odeljenja Zvezdara i Palilula. Ombudsman je tokom ovog postupka utvrdio i sistemske nedostatke u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i zatražio od Ministarstva prosvete da predloži izmene izmene ovog i relevantnih odredaba posebnih zakona iz oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, koji se odnose na obavezu vođenja evidencije o deci koja su stasala za pohađanje predškolskog programa i za upis u prvi razred osnovne škole.

U međuvremenu je i Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv oca koji je u svom stanu držao zatočenu osmogodišnju kćerku. Njemu se na teret stavljaju krivično delo nasilje u porodici, kao i zlostavljanje i mučenje. Tužilaštvo traži da otac bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora i da mu se izrekne obavezno lečenje od narkomanije i alkoholizma. U toku istrage tužilaštvo je u svojstvu svedoka ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, kao i policijsku službenicu koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla devojčicu u kupatilu stana, nakon čega je naloženo neuropsihijatrijsko veštačenje iz čijeg nalaza proizilazi da je okrivljeni bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da je zavistan od upotrebe opojnih droga i alkohola.

Tagovi:

Pročitajte još: