Prvih 40 godina Zvezdara teatra – Kuća među zvezdama

„Zvezdara je danas – mereći ljudskim godinama, u najlepšem periodu života.“ Dušan Kovačević

Da ste se u jesen ’84. šetali Ulicom Milana Rakića, moguće da biste kod broja 38 sasvim neočekivano sreli Aleksandra Popovića, Dejana Mijača, Boru Todorovića, Branka Cvejića, Radu Đuričin, Mirjanu Karanović, Izeta Hajdarhodžića, Lazara Ristovskog, Voju Brajovića ili Gordanu Pavlov…Septembra te godine uveliko su se odvijale probe Mrešćenja šarana, prve predstave koja će 8. oktobra biti premijerno izvedena na sceni novog gradskog pozorišta – Zvezdara teatra.

Četiri decenije kasnije na istoj adresi se premijerno izvodi 94. premijera od osnivanja pozorišta – Udovica živog čoveka, po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića. I danas biste na ovom mestu sreli više od 50 glumaca koji igraju u 13 predstava teatra pod zvezdama. Sreli biste pisce, reditelje, timove kreativaca koji oblikuju scenu, osmišljavaju kostim, komponuju muziku, oslikavaju dekor, producente i organizatore… zatim timove posvećenih majstora, dekoratera, rekvizitera, majstora svetla i tona, garderobera. Sve one koji su ostavili trag u četrdesetogodišnjem životu kuće među zvezdama.

Danas se Zvezdara teatar ubraja među mlađa gradska pozorišta, a ujedno sa svojih 40 godina je dovoljno iskusno i poželjno među pozorišnom publikom.

Kao takav, Zvezdara teatar se ističe po mnogo čemu. Zvezdara ima najveći ansambl, jer ansambl ovog pozorišta čine svi glumci Beograda, pa i šire. Zvezdara je pozorišna kuća koja neguje i afirmiše savremen domaći tekst. Od 94 premijere, čak 80 su potpisali domaći pisci. U našoj pozorišnoj arhivi je 258 osvojenih nagrada sa 33 festivala. Na naše dve scene ugostili smo skoro 1,8 miliona gledalaca. Odigrali smo 1461 predstavu i na našoj trećoj sceni, gostujući u zemlji i inostranstvu. Popunjenost naših sala u protekloj sezoni je bila čak 97%!

Popunjenost našeg srca uz publiku koja nam je verna 40 godina je 100%!

„Radimo na tome da od stotinak hiljada posetilaca na matičnim scenama i dvadesetak hiljada godišnje na gostovanjima, stvorimo krug prijatelja, a ne samo gledalaca jer ih doživljavamo kao spiritus movensonoga što radimo i razlog zašto postojimo“, kaže pomoćnik direktora Zvezdara teatra, Jasna Novakov.

Pozorište živi nekoliko hiljada godina i živeće dok je sveta i veka i uvek će biti jedna od najvitalnijih i najlepših umetnosti, lek za ljudsku dušu!(Dušan Kovačević)

Blic.rs

Tagovi:

Pročitajte još: