Zvezdarci, oprezno! Korišćenje aluminijumske folije na ovaj način može izazvati bolest koje se svi plaše

Aluminijumska folija je uobičajen kuhinjski alat koji mnogi od nas koriste prilikom pečenja hrane. Ipak, i sa njenom upotrebom treba biti pažljiv.

Njena praktičnost i lakoća upotrebe čine je neizostavnim delom mnogih domaćinstava.

Međutim, sve je više istraživanja koja ukazuju na potencijalne zdravstvene rizike povezane sa upotrebom aluminijumske folije na visokim temperaturama.

Istraživanja o aluminijumskoj foliji

Studija iz 2012. godine objavljena u časopisu International Journal of Electrochemical Science otkrila je da aluminijumska folija može ispuštati aluminijum u hranu tokom kuvanja na visokim temperaturama.

Ovo ispuštanje je značajno veće kada je hrana kisela (npr. paradajz) ili začinjena. Kuvanje na temperaturama preko 150°C dovodi do značajnog ispuštanja aluminijuma, a što je viša temperatura, to je više aluminijuma ispušteno u hranu.

Zdravstveni rizici povezani sa aluminijumom

Aluminijum je element koji se prirodno nalazi u zemljištu, vodi i vazduhu, pa smo svi izloženi malim količinama aluminijuma iz okoline.

Međutim, dugotrajna izloženost većim količinama aluminijuma može imati negativne efekte na zdravlje. Neka istraživanja povezuju visok nivo aluminijuma u telu sa neurološkim bolestima poput Alchajmerove bolesti.

Takođe, postoje indikacije da aluminijum može doprineti razvoju osteoporoze i drugih zdravstvenih problema.

Kako smanjiti rizik?

Ako ste zabrinuti zbog potencijalnih rizika od aluminijumske folije, evo nekoliko saveta kako da smanjite izloženost:

Izbegavajte upotrebu aluminijumske folije na visokim temperaturama: Koristite foliju samo za čuvanje hrane.

  • Koristite alternativne materijale: Razmislite o upotrebi staklenih posuda za pečenje.
  • Kuvajte sa nerđajućim čelikom: Lonci i tiganje od nerđajućeg čelika su odlična alternativa za kuvanje na visokim temperaturama.
  • Izbegavajte kiselu i začinjenu hranu u foliji: Ako morate koristiti aluminijumsku foliju, izbegavajte kiselu i začinjenu hranu koja može povećati ispuštanje aluminijuma.

Aluminijumska folija je svakako praktičan kuhinjski alat, ali je važno biti svestan potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih sa njenom upotrebom na visokim temperaturama. Iako je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumele posledice dugotrajne izloženosti aluminijumu, preduzimanje jednostavnih mera predostrožnosti može pomoći u smanjenju rizika.

 

B92.net

 

Tagovi:

Pročitajte još: