Da li ste se nekada zapitali koji je najzdraviji doručak za srčane bolesnike? Donosimo vam odgovor u nastavku teksta.
Naučnici sa klinike Sen Mišel u Torontu sproveli su istraživanje o najboljoj hrani za srčane bolesnike. Bademi su se pokazali posebno korisnim za ovu grupu ljudi jer smanjuju nivo „lošeg“ holesterola, što posledično smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar.
,,Svakodnevna konzumacija badema, u porciji od jedne do dve šake, dovodi do smanjenja nivoa holesterola za 9,4 odsto“, naglasio je dr Dejvid Džej A. Dženkins.
Prema drugoj studiji koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Ilinois, dnevna konzumacija četiri supene kašike meda rastvorenog u čaši vode povećava nivo antioksidanata u krvi i tako štiti zdrave ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Zbog toga je najkorisniji doručak za srčane bolesnike mali deo badema, opran u vodi sa medom.
Pre nego što uključite bademe i med u ishranu, konsultujte se sa lekarom, jer su to namirnice koje mogu izazvati alergijsku reakciju, prenosi index.hr.
danas.rs