OBAVEŠTENJA NA AUTOPUTU I TELEFONU Evo kako će izgledati sistem „Pronađi me“

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica – „Pronađi me“ koji u više zemalja sveta već postoji kao „Amber Alert“ biće pušten danas u rad.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić kazao je da je taj sistem prvi u regionu i većem delu zemalja Evrope. Sam sistem će se razvijati u dve faze – u prvoj fazi su ključni mediji, mobilni operateri i Javno preduzeće „Putevi Srbije“.

Druga faza uključuje mesta gde je velika frekvencija ljudi, kao što su benzinske pumpe, tržni centri, banke, ali i društvene mreže.

„Blic“ vam prikazuje fotografije kako će to izgledati u praksi.

Građanima će stizati i SMS poruke sa obaveštenjem o nestalom detetu i informacijama koje su u tom trenutku poznate.

JP „Putevi Srbije“, aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.

Mediji obavezni da prekinu program

Što se tiče obaveze medija u ovom sistemu, oni će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta.

„Prekidanje će se ogledati u tome da će morati da se objavi jedna formatirana fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama i eventualno neki podaci vezani za sam nestanak, u smislu gde je dete poslednji put viđeno, šta je imalo na sebi“, ukazao je Jurić.

Na pitanje koji su kriterijumi za pokretanje sistema, Jurić je naglasio da sistem ne može biti pokrenut sa svakim prijavljenim nestankom, već moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

„Ukoliko je dete mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Takođe će se pokrenuti i ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, kao i u situaciji kada se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti“, objasnio je Jurić.

Sistem „Pronađi me“ je preventivan

Jurić je ranije rekao da je želja i zamisao tima koji je radio na implementaciji sistema „Pronađi me“ da se taj sistem ne pokrene nijednom.

„Mi ćemo ovaj sistem pokretati isključivati onda kada je jako potrebno i kada smo potpuno sigurni da je to dete u životnoj opasnosti. Prema statističkim podacima za kriminalne otmice, sistem se neće pokretati više od jednog ili dva puta godišnje, upravo zbog toga da ne izgubi na važnosti i da svaki put kada se pokrene znamo da moramo biti izuzetno oprezni i da se osvrnemo oko sebe i uradimo sve što je do nas da pomognemo u potrazi“, poručio je Jurić.

Izvor: www.blic.rs

Tagovi:

Pročitajte još: