U okviru „Dana seniora na Zvezdari” održana tribina „Šta treba seniorima”

U okviru manifestacije „Dani seniora na Zvezdari” u Opštini je održana tribina pod nazivom „Šta treba seniorima”.

 

Pozdravljajući prisutne sugrađane i predstavnike udruženja penzionera sa Zvezdare, predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić je rekao da se ova tribina održava u okviru manifestacije koja se ove godine održava pod motom „Život je lep” i koja je već postala tradicionalna, jer 12. godinu zaredom Opština Zvezdara organizuje i realizuje manifestaciju „Dani seniora na Zvezdari”.

,,Na teritoriji GO Zvezdara ima skoro 40.000 penzionera i naša obaveza je da se potrudimo da, u saradnji sa republičkim i gradskim institucijama, kroz razne programske aktivnisti, najstarijim sugrađanima obezbedimo da penzionerske dane provedu onako kako dolikuje, jer su to zaslužili“- rekao je Jeremić koji je poželeo puno dobrog zdravlja najstarijim sugrađanima i pozvao sve penzionere da i u narednim danima prisustvuju različitim događajima koji se realizuju u okviru ove manifestacije.

 

Prisutnima se obratila i šef Odseka za socijalnu zaštitu GO Zvezdara Radmila Urošević, koja je istakla da je cilj današnje tribineda najstariji sugrađani ukažu koje su njihove potrebe koje mogu da se reše, kao i razvijanje pozitivne slike o starosti i starenju.

 

Medijatorka tribine Ivana Maksić, stručnjakinja za oblasti strateškog planiranja na nacionalnom i lokalnom nivou u oblasti socijalne zaštite, kao i za unapređenje i osnaživanje rada civilnog sektora, je upoznala učesnike skupa sa najvažnijim temama globalnog pristupa seniorskim problemima o kojima je, zatim, razgovarala sa sugrađanima. To su: stanovanje i seniori, dostupnost zdravstvenih usluga, digitalizacija i dostupnost E-uprave i E-usluga, sportsko rekreativni i kulturni sadržaji. Posebno je bilo reči kako pomoći seniorima koji nisu aktivni, informisani i nemaju motivaciju da nešto promene u svojim pasivnim obrascima ponašanja.

 

Na postavljeno pitanje tribine „Šta treba seniorima?” čuli su se sledeći odgovori i komentari: potrebno je više zelenila, klupa i pijaće vode na javnim prostorima; obezbediti čišćenje divljih deponija i veću prisutnost „komunalaca” na terenu; važno je ujediniti nastupe i ciljeve  udruženja penzionera; obezbediti dostupno, besplatno digitalno opismenjavanje prilagođeno seniorskoj generaciji; nedostaje adekvatnog prostora za fizičke vežbe i rekreaciju seniora; i drugi.

 

Preporuke sa tribine „Šta treba seniorima“ biće dostavljene nadležnim ministarstvima- za demografiju i brigu o porodici i rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanj, kao i Sekretarijatu i udruženjima penzionera i građana čiji predstavnici su učestvovali na skupu.

 

U četvrtak, 21.septembra, od 11 do 13 sati u Multimedijalnoj sali Ustanove Teatar „Vuk”, biće održana međugeneracijska interaktivna radionica na temu „Život je lep” koja je ujedno i moto ovogodišnje manifestacije. Nakon razgovora, radionica će se pretvoriti u jednodnevnu  izložbu poruka koje će narednih dana biti izložene u različitim prostorima na Zvezdari.

 

Pokrovitelj manifestacije „Dani seniora na Zvezdari” je Gradska opština Zvezdara, a prijatelji manifestacije su: Biblioteka „Vuk Karadžić“ i Teatar „Vuk”.

Tagovi:

Pročitajte još: