Suspendovana vaspitačica koja je prikleštila prst deteta

Nadležno tužilaštvo proceniće da li je reč o nesrećnom slučaju ili postoje elementi krivičnog dela

Dvogodišnje dete povređeno je 20. aprila u vrtiću „Oblačak”, koji pripada Predškolskoj ustanovi „Zvezdara”, potvrđeno je za „Politiku” juče u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda. Do povrede deteta V. C. rođenog 2021. godine je, kako nam je objašnjeno, došlo tako što je vaspitačica, spletom okolnosti, slučajno, zatvorila vrata terase i tom prilikom povredila palac desne ruke deteta.

– Istog trenutka detetu je sestra na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti u vrtiću ukazala prvu pomoć, a nakon toga je pozvan Zavod za hitnu medicinsku pomoć. Dežurni lekar je savetovao da se dete odmah u pratnji roditelja odvede na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Nakon pregleda je ustanovljeno da je potrebno da se uradi hirurška intervencija delimično posečenog dela jagodice prsta deteta – objasnili su za naš list u Sekretarijatu za obrazovanje.

Iz ovog sekretarijata nam je potvrđeno da je istog dana kada je dete povređeno pokrenut disciplinski postupak protiv vaspitačice. Ona je, kako nam je objašnjeno, suspendovana s posla do okončanja postupka u kome će se utvrditi sve okolnosti ovog događaja i u skladu s tim preduzeti zakonom propisane mere.

– Takođe, biće sproveden nadzor od strane gradske prosvetne inspekcije – ukazuju iz gradske prosvetne vlasti.

Povodom ovog događaja juče se oglasilo i Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu sa informacijom da je naložilo Policijskoj stanici Zvezdara, koja im je i prijavila slučaj, da uzme izjave od vaspitačice i majke povređenog deteta. Kako je saopšteno, tužilaštvo je od policije zatražilo da pribavi snimke video-nadzora iz vrtića kada se povređivanje deteta dogodilo, kao i medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na okolnosti, vrste i težinu nastalih povreda.

Tužilaštvo će nakon što mu se dostave sve tražene provere, proceniti i doneti odluku da li ima elemenata nekog krivičnog dela ili se radi o nesrećnom slučaju – naveli su u Prvom osnovnom tužilaštvu.

Vest koju su juče preneli mediji da je posle povređivanja u vrtiću detetu navodno amputiran deo prsta i da je ono zadržano na bolničkom lečenju u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, juče za naš list nisu mogli da potvrde iz ove zdravstvene ustanove. Prema saznanjima našeg lista to nije tačna ni potpuna informacija.

– Ne možemo da damo potvrdu da na bolničkom lečenju imamo takvog pacijenta, dvogodišnje dete s takvom povredom i intervencijom – zvaničan je odgovor za „Politiku” iz Univerzitetske dečje klinike (UDK) u Tiršovoj.

Novi vrtići u Aleksandrovcu, Čačku i Prijepolju

Sporazume o izgradnji vrtića u Aleksandrovcu, Čačku i Prijepolju danas će u Vladi Srbije s čelnicima ovih lokalnih samouprava potpisati Branko Ružić, ministar prosvete, najavilo je ministarstvo kojim rukovodi. Izgradnja ovih vrtića realizovaće se u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje”, koji sprovodi prosvetna vlast uz podršku Svetske banke. Tim programom, u cilju proširenja kapaciteta predškolskih ustanova i povećanja broja dece obuhvaćene predškolskim sistemom, predviđeno je da se izgradnjom, dogradnjom, adaptacijom, preuređenjem obdaništa obezbedi dodatno ukupno oko 11.000 mesta za mališane na republičkom nivou.

(Politika.rs)

Tagovi:

Pročitajte još: