Volfgang Amadeus Mocart na Zvezdari

Ima li lepšeg imena za jednu ulicu od, naprimer, Čarobne frule?

E, upravo jedna, doduše mala, ulica na Mirijevu nosi upravo naziv čuvene opere bajkovitog naziva.

A još je neobičnije da ta uličica spaja – obratite sad pažnju – Mocartovu i Elvirinu ulicu.

U komšiluku je Figarova i Ulica Ulofa Palmea. Čitav ovaj kraj skriven je između Matice Srpske i Koste Nađa.

Sama Ulica Čarobne frule toliko je skrivena da biste je teško “potrefili” i automobilom, pa je tako i odvojena od pogleda na obližnje groblje. Reč je o nizu kuća i zgrada iznad Elvirine ulice, koji je čak i odvojen od ostataka kolovoza, pa ulica više podseća na pešačku stazu.

Foto: Kaldrma.rs

Inače, ako u putešestvije Mirijevom krnete preko Google Mapsa moći ćete da uđete samo u Elvirinu ulicu, ali je ona greškom označena kao Čarobne frule i gotovo je cela u znaku pogrebnih usluga.

Nije slučajno što ova ulica baš ima izlaz na Mocartovu.

Upravo je Čarobna frula njegovo delo s kraja 18. veka. Na nemačkom jeziku ovaj naziv svakako ne zvuči tako lepo kao na srpskom – Die Zauberflöte.

Foto: Kaldrma.rs

Opera je inspirisana prosvetiteljstvom, a po nekim interpretacijama u njoj Kraljica noći predstavlja rimokatoličku crkvu. Protivnik Kraljice noći je Sarastro, a on zapravo predstavlja prosvećenog suverena. Racionalno poimanje sveta zamenjuje religijsko, a njemu je prethodio haos. Na kraju zemlja postaje rajsko kraljevstvo, gde su smrtnici i bogovi potpuno ravnopravni.

Kada je reč o Figarovoj ulici, koja je od Čarobne frule još skrivenija, može se pretpostaviti da je i ona povezana s Mocartom. I tu je inspiracija bila opera Figarova ženidba.

Foto: Kaldrma.rs

Ovo je komična opera u kojoj se pojavljuju sluge Figaro i Suzana, koji imaju nameru da se venčaju, ali grof Almaviv želi da pridobije Suzanu. Ta opera u četiri čina jedna je od najpoznatijih i najizvođenijih dela u svetu.

Na kraju, ostaje i pitanje – ko je u celom ovom kvartu Elvira. Odgovor je najverovatnije već jasan: Mocartov Koncert za klavir 21 se zove – Elvira Madigan.

 

(Kaldrma.rs)

 

Tagovi:

Pročitajte još: