Sećanje na Batu Stojkovića čije ime nosi velika scena Zvezdara teatra

Danilo Bata Stojković, glumac osobenog dara i harizme, čije ime nosi velika scena  Zvezdara teatra otišao je sa životne i pozorišne scene 16. marta 2002. godine. U znak sećanja na ovog barda srpskog glumišta sutra će u ambijentalnom prostoru letnje pozornice u Vrnjačkoj Banji koja, takođe, nosi njegovo ime biti upriličen prigodan program.

O Bati Stojkovići govoriće glumac Milenko Pavlov i reditelj Ivan Pešukić, a posebni gosti biće studenti beogradske Akademije umetnosti u klasi rediteljka Ive Milošević. U tamošnjoj bibliotevi „Dr Dušan Radić“ biće predstavljeno treće izdanje knjige „Karirani stolnjak“ Nikole Džamića, višedecenijskog Stojkovićevog prijatelja kome su druženja sa ovim osobenim dramskim umetnikom zapravo bili inspiracija da napiše svoje delo.

Bata Stojković bio je posebno vezan za Vrnjačku Banju, tako je tokom uzbudljivog živita od 1994. godine svaki svoj rođendan ovde proslavljao. A znao je i da naglasi: „Dok sam živ neću izlaziti iz Vrnjačke Banje“. Pozorišni i filmski svet bio je posebno važan deo života Bate Stojkovića. Pozorište mu je bilo najlepša kuća i najvažnija vera. Bio je neponovljivi tumač tragike malog čoveka, kralj izmanipulisanih ljudi kojima se davao na sceni.

Ostavio je za sobom preko 80 pozorišnih uloga, 60 filmova, više od 50 televizijskih drama i 20 serija. Glumio je u filmovima „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Varljivo leto 68“,  „Balkanski špijun“…. Sa posebnom emocijom davao se publici  u predstavama „Profesionalanalac“, „Urnebesna tragedija“ „Korešpodencija“, odnosno nezavoravnim junacima Iliji Čvoroviću, Luki Labanu, Dušanu Bubuleji, Savi odžačaru.

(Politika.rs)

Tagovi:

Pročitajte još: