Najveće i najzelenije naselje na Zvezdari

Ni najstariji žitelji Mirijeva nisu verovali da će njihovo naselje nadomak Beograda dobiti novi izgled. Od nekadašnjeg naselja s velikim brojem komunalnih i infrastrukturnih problema danas gotovo da nema ni traga. Mirijevo sada ima više od 80.000 žitelja i izraslo je u pravo gradsko naselje, na šta su njegovi stanovnici ponosni i zahvalni nadležnima koji su doprineli da dobije sasvim novi izgled.

U poslednjih petnaestak godine Mirijevo je postalo pravo gradilište. Gradi se na sve strane, što govori da je ovaj kraj postao primamljivo mesto za život.

Pored dve osnovne škole, a očekuje se izgradnja još jedne, jer za to postoji potreba, ovde se nalazi Sedma beogradska gimnazija, tri pošte, nekoliko banaka, veliki dom zdravlja, pet državnih vrtića, uz desetak privatnih, nekoliko supermarketa i prodavnica prehrambene i ostale robe.

Kad je reč o prevozu, stanovnici Mirijeva ne mogu da se požale. Do ovog naselja može se stići brojnim linijama GSP-a. Pored linije 46, tu su i 27, 27E, 79, a nakon izgradnje Mirijevskog bulevara, do Mirijeva saobraćaju i autobusi na linijama 25P i 74, minibusom 6A, dok linija 20 saobraća od Mirijeva do Velikog Mokrog Luga.

U poslednje vreme, pored JKP „Zelenilo Beograd”, o ozelenjavanju površina ispred svojih zgrada brinu se i sami građani. Primera radi, stanari ulice Mirijevski venac dokazali su da se uz malo dobre volje i truda ulaz u zgradu može pretvoriti u pravu oazu zelenila. Oni su ispred svoje zgrade zasadili više od stotinu ruža i ostalog rastinja, koji krase ovaj deo naselja. Njihovim stopama krenuli su i ostali žitelji Mirijeva, pa nije čudo što iz godine u godinu ovaj deo grada postaje sve lepša zelena oaza.
(Politika.rs)

Tagovi:

Pročitajte još: