Poznata kafana na Zvezdari stara 95 godina

Otvo­re­na je 1928. go­di­ne i vre­me­nom je ste­kla ve­li­ki broj go­sti­ju, pri­vu­če­nih gur­man­lu­ci­ma i do­ma­ćom kuj­nom. Po­seb­nu afir­ma­ci­ju do­ži­ve­la je kra­jem pe­de­se­tih i po­čet­kom še­zde­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka, ka­da su se u njoj po­če­li re­dov­no oku­plja­ti po­zna­ti umet­ni­ci, glum­ci, pe­sni­ci… Jed­nom reč­ju, po­sta­la je sa­sta­ja­li­šte zve­zdar­ske bo­e­mi­je. U ovoj ka­fa­ni je vla­da­la pri­sna i ne­u­si­lje­na at­mos­fe­ra, jer su se vre­me­nom sko­ro svi go­sti me­đu­sob­no po­zna­va­li. Uče­sta­le su i po­ro­dič­ne po­se­te, pa je u let­njoj ba­šti to­kom se­zo­ne te­ško bi­lo na­ći slo­bo­dan sto.

Pri­jat­noj i in­tim­noj at­mos­fe­ri do­pri­no­si­li su i omi­lje­ni ko­no­ba­ri, ne­u­mor­ni u slu­že­nju i dis­kret­ni u op­ho­đe­nju.  Mno­gi od nas su upo­zna­li i ži­vot­nog sa­put­ni­ka u ovoj ka­fa­ni.  Ta har­mo­ni­ja pre­ki­nu­ta je 1972. go­di­ne, ka­da je, zbog re­kon­struk­ci­je ce­log kra­ja, do­šlo i do ru­še­nja ka­fa­ne. Da se to ni­je de­si­lo, sta­ro zda­nje bi ove go­di­ne obe­le­ži­lo de­vet de­ce­ni­ja po­sto­ja­nja.

No­stal­gi­ju za sta­rim „Li­po­vim la­dom” is­ka­zao je naj­bo­lje an­sambl „Svi­len ko­nac”: „Čud­no ne­ko vre­me, ču­dan ne­ki grad, sru­ši­še ka­fa­nu sta­ri Li­pov lad./ Čud­ni ne­ki lju­di, ni za šta ne ma­re, raz­ru­ši­li ol­tar sa­njar­ske Zve­zda­re!”

Novo zdanje jedne od najstarijih kafana u Beogradu ove godine slavi pedeseti rođendan.

(Politika.rs)

Tagovi:

Pročitajte još: